dStore
Zavičajni muzej Travnik učestvuje u programu obilježavanja Dana općine
photo: FENA/arhiv
Dani Općine Travnik 2018

Zavičajni muzej Travnik učestvuje u programu obilježavanja Dana općine

Izložbama, promocijama knjiga i projekcijama dokumentarnih filmova, Zavičajni muzej iz Travnika i ove godine će učestvovati u programu obilježavanja Dana općine, koji će trajati od 12. do 27. marta.

Direktorica Zavičajnog muzeja Travnik, Fatima Maslić, izjavila je da se Muzej svake godine uključuje u obilježavanje Dana općine te da je ovogodišnji program, koji je priredila ova ustanova, najobimniji do sada.

Neki od planiranih sadržaj su izložba “Vizualna promocija uskotračne pruge Komar-Travnik” te projekcija dokumentarnog filma “Vratio se Ćiro”, koji će biti upriličeni 13. marta u Domu kulture “Ivo Andrić”.

– Cilj nam je, također, informisanje javnosti o projektu uređenja trase bivše željezničke pruge Travnik- Donji Vakuf – Jajce, koja bi trebala biti pretvorena u zelenu stazu i turističku atrakciju – izjavila je Maslić na konferenciji za novinare.

Za 13. mart, na glavnom gradskom trgu, planirana je video animacija, u povodu 100. godišnjice od “Ex Ponta”, prve knjige nobelovca Ive Andrića.

Kustos Enes Škrgo istakao je da Zavičajni muzej svake godine obilježava značajne datume iz života i stvaralaštva Ive Andrića, napomenuvši da je 13. mart, kada je i godišnjica smrti književnog nobelovca, prilika za obilježavanje 100. godišnjice od prvog izdanja knjige “Ex Ponto”.

– S obzirom na to da je dio ove knjige napisao tokom svog boravka u selu Ovčarevo, i to će biti obuhvaćeno video prikazom, kao i sve značajne tačke iz ovog njegovog prvog djela – rekao je Škrgo.

Među programima, koje će do kraja marta upriličiti Zavičajni muzej, su i revija “Travnik pozdravlja Tornjaka”, čiji je cilj ukazati na značaj ove autohtone pasmine i potrebe njenog brendiranja, te promocija nove muzejske turističke ture “Tragovima Erika Brandisa”.

U okviru programa obilježavanja Dana općine Travnik, bit će priređeno ukupno oko 80 sadržaja, a u organizaciji učestvuju brojna udruženja, kulturne institucije i sportski klubovi.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!