Vlada SBK/KSB: Donijeti zakonsku regulativu za oblast turizma
photo: FENA
Aktuelno

Vlada SBK/KSB: Donijeti zakonsku regulativu za oblast turizma

Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je izvještaj o prošlogodišnjem radu kantonalne Turističke zajednice te je zadužila resorno ministarstvo da joj dostavi tekst zakona koji će regulisati oblast turizma i rad Turističke zajednice SBK/KSB.

Ovom zaključku je prethodila rasprava o tome treba li Srednjobosanski kanton usvajati zakonsku regulativu čije se donošenje očekuje od federalnog nivoa vlasti, ali su se ministri usuglasili da kanton ima pravo donijeti vlastiti propis koji će kasnije uskladiti s entitetskim.

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Katica Čerkez, informisala je Vladu o sastanku predstavnika vlasti, Turističke zajednice SBK/KSB i Udruženja poslodavaca skijališta “Ski Srednja Bosna”, na kojem je zatraženo uključivanje lokalnih zajednica i Vlade SBK/KSB u razvoj zimskog turizma i rješavanje problema s kojima se suočava sedam skijaških centara u Srednjobosanskom kantonu.

Zatražili su da se pristupi izradi zakonske regulative kakvu imaju pojedini kantoni. Ljudi koji rukovode ovim skijalištima uložili su novac i traže tu sinergiju s lokalnom zajednicom i Vladom – kazala je Čerkez.

Ona je, također, upozorila da se, zbog nedostatka zakonske regulative, za brojne turiste koji posjećuju SBK/KSB ne uplaćuju takse te da to stvara gubitke u oblasti turizma.

Kantonalna uprava za pitanje boraca predložila je, a Vlada u četvrtak usvojila Odluku o poništavanju postupka javne nabave za banjsko liječenje boračke populacije u 2018. godini, te je usvojena odluka o pokretanju novog izbora najpovoljnijeg ponuđača.

Kako je rečeno, kao najpovoljniji ponuđač ranije je izabrano lječilište “Reumal” iz Fojnice, ali iz te ustanove nije dostavljen adekvatan dokaz o izmirivanju dopirnosa za penzijsko i invalidsko osiguranje radnicima.

Uz konstataciju da se zbog neuplaćenih doprinosa stvara problem, kako radnicima lječilišta, tako i procesu upućivanja boračke populacije i ostalih pacijenata na rehabilitaciju u “Reumal”, Vlada je uputila preporuku Općini Fojnica da, kao osnivač i vlasnik, preispita poslovanje te ustanove i da joj omogući normalno poslovanje.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!