Arhiva

Vlada SBK/KSB: 6 miliona KM za isplatu duga zaposlenima u javnoj upravi

Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je danas na vanrednoj sjednici odluku o izdvajanju šest miliona KM za isplate po vansudskim nagodbama iz izvršnih sudskih presuda zaposlenicima koji su tužili Vladu zbog neisplaćivanja regresa, te naknada za topli obrok i putnih troškova.

 Riječ je o dijelu kreditnog zaduženja, koje je prije nekoliko dana odobrila Skupština SBK/KSB, kada je rečeno da će se SBK/KSB kod Intesa Sanpaolo Banke zadužiti za šest miliona KM, a za šest miliona KM kod Unicredit banke.

– Idemo postepeno jer ne znamo koliko će se ljudi javiti, iako već imamo potpisane ugovore o nagodbi u iznosu od deset miliona KM. Da ne bi plaćali kamatu, uzimamo kredit kad nam bude potreban, jer se kamata računa od trenutka podizanja kredita – kazao je ministar finansija SBK/KSB Zoran Marković.

 Kako je kazao, šest miliona KM kredita bit će raspoređeno na zaposlenike javne uprave koji su potpisali sporazum o izvansudskoj nagodbi, koja podrazumijeva isplatu 30 posto glavnice duga, te otpis zateznih kamata.

 – Većina zaposlenika u školama, sudovima i policiji pristala je na ovu nagodbu. Onaj ko potpiše ovaj sporazum, odriče se prava na daljnje tužbe – naglasio je Marković.

 Premijer SBK/KSB Tahir Lendo rekao je da su današnjom odlukom Vlade stvoreni preduslovi da počne prva faza isplate duga, čime će biti smanjen deficit, te zaustavljen rast zateznih kamata, koje su, kako kaže, već sada prerasle glavnicu duga. 

 Lendo, također, tvrdi da nisu isključene nove tužbe za neisplaćene regrese u 2013., 2014., 2015. godini, ali je naglasio da se nada da će zaposleni u javnoj upravi imati razumijevanja, te da će sačuvati interes Kantona i stabilnost njegovog Budžeta.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!