Aktuelno

VIDEO/FOTO: Otkriveni spomenici na Meokrnju

U okviru manifestacije ” Meokrnje 2017. godine ” koja je organizovana na platou Meokrnja gdje je prisustvovalo oko 1.000 stanovnika sa područja Općine Travnik, svečano su otkriveni spomenici stradalim pripadnicima NOR-a 1941-1945 i oslobodiocima rata 1992-1995 godina.

Spomenik iz NOR-a otkrili su Avdo Maglić učesnik NOB-a i Fuad Lolić predsjednik Udruženja antifašista i boraca 1941-1945 Općine Travnik dok su  spomenik oslobodiocima Meokrnja u ratu 1992-1995 otkrili Grabus Derviš, unuk zlatnog ljiljana Grabusa Derviša,  Avdija Kadrić, sin zlatnog ljiljanja Šemsudina Kadrića i  Midhat Purić-Hadžija komadant jedinice Patriotske lige.

Državne zastave sa datumom održavanja manifestacije, 10. septembrom 2017. godine, sa kojima su pokriveni spomenici Fuad Lolić i Midhat Purić-Hadžija predali su unuku zlatnog ljiljana Derviša Grabusa, Dervišu Grabusu i Šemsudinu Kadriću, sinu zlatnog ljiljanja Avdije Kadrića kao simbol borbe za državu BiH, slobodu i širenja ideje antifašizma kao poruka sa Meokrnja koje kroz historiju ima značajnu ulogu u odbrani Travnika.

Manifestacija ” Meokrnje 2017. godine ” privukla je značajan broj stanovnika Općine Travnik uz ućešće učenika osnovnih i srednji škola koji su pohodom stazama oslobodioca Meokrnja 12. septembra 1992. godine uz historijski čas podsjetili se na oslobodioce Meokrnja.

U okviru programa prisutnima se obratio potpredsjednik Organizacionog odbora manifestacije ” Meokrnje 2017 godine ” Admir Hadžiemrić koji je posjetio na značaj ove manifestacije jer spaja dva perioda u kojima su mnogi dali svoje živote za slobodnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. U ime Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Općine Travnik prisutnima se obratio predsjednik Fuda Lolić istaknuo da ideja antifašizma nikada umrijet neće na prostorima BiH jer ovo je jedini put koji trasira ideju antifašizma i posjetio na stradale u Drugom svjetskom ratu koji su svoje živote dali za BiH utemeljenu u Mrkonjić Gradu na zasjedanju ZAVNOBIH-a. Prisutnima se obratio Fahir Čamdžić komadand odreda Mehurić i podsjetio na ratna dešavanja 1992-1995 i put oslobađanja Meokrnja prve oslobođene teritorije u Centralnoj Bosni. Tokom svečanosti predata je ratna zastava komadandu odreda Mehuruć Fahiru Čamdžiću od Midhata Purića-Hadžije komadanta jedinice Patriotske lige, komadandira čete Gluha Bukovica Ahmeta Musića i Denisa Đenanović starješine u jedinici Patriotske lige.

Ovom prilikom postrojeni su učesnici, oslobodioci pripadnici Armije BIH, kote Meokrnje uz mnogobrojne potomke šehidskih porodica, učesnika rata 1992-1995 kao i učesnika rata 1941-1945 Avde Maglića i potomke porodice Lolić.

Pred obnovljeno i izgrađeno spomen obilježje mnogobrojne delegacije položile su cvijeće i odali počast stradalima u oba rata simbolizirajući trajnu borbu za državu Bosnu i Hercegovinu i borbu protiv fašizma.

U bogatom kulturnom programu učestvovali su KUD ” Turbe ” Turbe i KUD ” Mladost ” Višnjevo, dok teret organizacije manifestacije podnijeli su mještani MZ ” Gluha Bukovica “, Kantonalna organizacija demobilisanih boraca 1992-1995 i Udruženje antifašista i boraca NOR-a  1941-1945 Općine Travnik.

Organizaconi odbor manifestacije ” Meokrnje 2017.”

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!