Aktuelno

VIDEO/FOTO: I heroji nekada puste suzu…

Rijetko je ko tih devedesetih godina razmišljao kako i u kakvom okruženju će živjeti nekada kada prokleti rat završi. Jednostavno, razmišljalo se od danas do sutra i neprekidno se trudilo da se preživi.

Sličnog stava je bio i sada demobilisani borac Armije RBiH Jasmin Mutić. Nakon istinske porodične tragedije, kada su mu pripadnici VRS streljali oba roditelja, kao maloljetnik se priključio jedinicama Armije RBiH. Prema riječima saboraca, Jasko nije bio običan borac, bio je istinski heroj. Svaki zadatak je izvršavao bez pogovora i sa srcem, velikim srcem. Nekoliko puta je ranjavan i uvijek se vraćao nazad u jedinicu.

Dobro se to vidjelo i u njihovom subotnjem susretu, kada ona neraskidiva ljudska veza, ostvarena u rovovima i najtežim životnim trenucima jednostavno ne može da se sakrije. Njegovi saborci ga i danas jednako vole i poštuju.

Udruženje “Prosvjetitelj-Srebrenica”, tačnije odjel tog udruženja u Luksemburgu, nakon upoznavanja sa Jasminovim životnim i ratnim putem, te sadašnjom situacijom kada se bez zaposlenja i prostora za stanovanje i dalje svakodnevno bori za svoju egzistenciju, pokrenuo je akciju prikupljanja sredstava za kupovinu stana ovom čovjeku. Zahvaljujući velikom odzivu Bošnjaka u toj zemlji, u kratkome je vremenu osigurana glavnina sredstava za kupovinu garsonjere u Travniku.

Čast da ga uvedu u njegov stan imali su upravo njegovi saborci, a gledati suzne oči i ruke koje se tresu pri prvom otključavanju vrata kod čovjeka koji je bez straha jurišao na bunkere i tenkove – svakako da nije lako.

Jasko jednostavno nije riječima mogao iskazati svoju zahvalnost, prije svega našim dobrim ljudima iz Luksemburga, članovima udruženja “Prosvjetitelj-Srebrenica”, ali i svojim saborcima koji su priču o njemu donijeli do ljudi koji su u prilici pomoći.

On je za ovu zemlju i ove ljude bez razmišljanja svakodnevno rizikovao svoj život i doživio je da mu se to na neki način vraća, makar i 23 godine nakon rata.

Rašid Kasumović, jedan od Jaskovih saboraca i predstavnik udruženja “Prosvjetitelj-Srebrenica” za Travnik, između ostalog danas nam je izjavio: “Naš Jasko, nažalost, nije jedini borac u teškoj situaciji. Nadam se da će ova akcija prikupljanja sredstava potaknuti sve druge koji su u mogućnosti, da makar na ovaj način najboljim preživjelim sinovima Bosne i Hercegovine pomognemo i pokušamo im osigurati život dostojan čovjeka“.

Više pogledajte u našem videu i fotogaleriji.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!