Arhiva

Uoči obilježavanja blagdana sv. Ive u okolici Travnika zapaljene vatre

Tradicionalno, noć uoči obilježavanja blagdana sv. Ivana Krstitelja, na brdima oko Travnika večeras su upaljene vatre.

Od običaja vezanih uz slavljenje sv. Ive Krstitelja, 24.06., najpoznatije je paljenje vatre uoči toga dana, uz pjevanje prigodnih pjesama, igranje kola i preskakivanje vatre. Djeca, a i odraslija mladež, posebno se veselila paljenju lila, žiški i velikih vatri od granja ili od strnjike i slame.

Za pravljenje lila gulila se kora s trešnje, izrezala na komade veličine listova veće školske bilježnice te sušila. Osušeni listovi kore, po 6-7, naslagali bi se jedan na drugi, učvršćivali komadima letvica, i umetali u rascjep povećeg štapa, dužine do 1,5 m, te sve uvezivalo žicom da se pri sagorijevanju ne raspadne. U novije vrijeme za lile umjesto kore od trešnje koristila se koža od starih cipela ili guma od opanaka, a za velike vatre umjesto strnjike i slame gume od auta.

Žiške su se pravile tako da se sirovi hrastov štap, dužine do 1,5 m, na jednom kraju tucanjem uzduž rascjepka u sitnije iverje. Štap se zatim sušio i za sv. Ivu se potpaljivao onaj rascjepkani dio.

Lile i žiške su se palile na uzvišenijim mjestima da se dalje vide, i njima se mahalo, što je stvaralo čarobniji dojam, a podsjećalo je na Ivanjske svjetlucave krijesnice.

Paljenje svitnjaka uoči blagdana rođenja sv. Ivana Krstitelja, na 23. lipnja, ima korijene u pretkršćanskim kultnim običajima vezanim za početak ljeta. Običaj je usklađen s kršćanstvom, a u širem regionu se nadmetalo u veličini vatre i umijeću preskakanja koje, prema vjerovanju, donosi sreću i zdravlje.

Korišteni materijali iz knjige: Velimira Blaževića, “Rodni kraj i vlastiti korijeni vole se i ne zaboravljaju”

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!