Arhiva

U Travniku sastanak predstavnika skupština SBK/KSB i ZDK

Predstavnici skupština Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona razgovaraju danas u Travniku o izmjenama i dopunama skupštinskih poslovnika o radu, te o budućim planovima unaprjeđenja komunikacijskih praksi i procesa učešća građana u radu skupština.

Predsjedavajuća Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Draženka Subašić, izjavila je novinarima da se određene stvari u radu dvije skupština razlikuju, tako da razmjena iskustava može biti vrlo korisna, te je najavila da će biti riječi i o federalnom Zakonu o pripadnosti javnih prihoda.

Predsjedavajući Skupštine SBK/KSB, Josip Kvasina, podsjetio je da su i tokom ranijih sastanaka predstavnici brojnih kantona istakli nezadovoljstvo Zakonom o pripadnosti javnih prihoda Federacije BiH, koji Sarajevskom kantonu, kako je rekao, omogućava veće prihode nego što bi to trebalo biti.

– Ovo nije kantonalna nadležnost, ali s obzirom na to da imamo izaslanike u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH preko njih možemo djelovati kad to bude na dnevnom redu – rekao je Kvasina.

Današnji sastanak bio je posvećen i raspravi o izmjenama skupštinskih poslovnika, a Kvasina kaže da se radi o izmjenama tehničke prirode.

– U našem poslovniku nemamo ograničenje kad je u pitanju rasprava zastupnika, tako da se nekada dogodi da mi sugeriraju da rasprava nekog zastupnika traje predugo – kazao je Kvasina.

 Kako je rečeno, Skupština SBK/KSB bi po uzoru na većinu skupština, pa tako i onu u ZDK, konačno trebala dobiti web stranicu, a Kvasina je istaknuo kako će to biti u ovoj godini.

 Sastanak predstavnika Skupština SBK/KSB i ZDK organizovala je Misija OSCE-a u BiH.

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!