Arhiva

U Travniku obilježen Evropski dan jezika

Evropski dan jezika, čija je svrha podizanje svijesti građana o važnosti učenja jezika, višejezičnosti i međukulturalnog razumijevanja, obilježen je danas u Mješovitoj srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi Travnik, a u organizaciji skupine nacionalnih instituta za kulturu Europske unije (EUNIC).

 Travnički učenici imali su danas priliku posjetiti info-štandove ambasada i kulturnih instituta iz nekoliko zemalja, te učestvovati u kvizovima i brzim kursevima stranih jezika.

Koordinatorica u Goethe Institutu, Arna Šabić, rekla je kako je svrha manifestacije razvijanje ljubavi prema stranim jezicima i kulturama.

– “Ako ne upoznamo ljude i njihovu kulturu, ne možemo ih ni razumjeti. Srednjoškolci generalno i nisu mnogo zainteresirani za jezike, dok je situacija mnogo drugačija u osnovnim školama. Zbog toga je vrlo bitno što ranije početi s učenjem jezika, a po mogućnosti već u vrtićima” – kazala je Šabić.

Ona je, također, istaknula kako je njemački jezik sve popularniji u BiH, ali iz ekonomskih razaloga.

– Često znam reći kako cijela BiH uči njemački jezik. To je, nažalost, iz ekonomskih razloga jer ljudi, pogotovo oni koji imaju zavšenu medicinsku školu, odlaze u Njemačku jer ovdje nemaju šanse za zaposlenje – dodala je Šabić.

Kako je istaknuto tokom obilježavanja Evropskog dana jezika, na svijetu danas postoji između 6000 i 7000 jezika, a najmanje jedna polovica stanovništva govori dva ili više jezika, što olakšava učenje dodatnih jezika i poboljšava proces razmišljanja.

Evropski dan jezika obilježava se od 2001. godine, na inicijativu Vijeća Europe.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!