Šumarima u SBK/KSB povećanje plate od 20%
photo: Agencija DAN
Aktuelno

Šumarima u SBK/KSB povećanje plate od 20%

Skupština Srednjobosanskog kantona danas je usvojila Izvještaj o izvršenju budžeta SBK/KSB za 2017. godinu u kojem je navedeno kako je u prošloj godini ostvaren suficit od oko 6,7 miliona maraka.

Ministar finansija, Zoran Marković, pojasnio je kako je višak novca potrošen na saniranje deficita iz prethodnih godina.

Iznimno sam zadovoljan prošlom godinom, sve naše obveze su plaćene, doprinosi na plaće idu redovno. Zbog povećanja priljeva prošle godine, što je nastavljeno i u ovoj godini, nadamo se poboljšanju standarda naših uposlenika i već ovog mjeseca ide isplata cijelog regresa – kazao je Marković.

Tokom rasprave, zastupnici SDP-a u istakli su kako ostvareni suficit nije rezultat dobrog rada Vlade, nego povećanja prihoda od PDV-a.

A to znači i da je bilo povećanja cijena, pa je bitno to spomenuti kako ne bismo ostali neinformisani i stekli dojam da je Vlada zaista radila dobro – rekao je zastupnik te stranke Senad Selimović.

Na njegovu primjedbu odgovorio je predsjedavajući Skupštine SBK/KSB, Josip Kvasina (HDZ BiH), koji je rekao da su prihodi od PDV-a u prošloj godini bili za dva miliona maraka manji nego 2016. godine te da je do suficita doveo rast drugih prihoda.

Kantonalna skupština usvojila je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o šumama kojim je, kako je potvrdio premijer Tahir Lendo, između ostalog, predviđeno povećanje plata šumarima za 20 posto, što će budžet koštati oko 200.000 maraka godišnje.

Lendo je novinarima rekao da SBK/KSB ima novac za tu namjenu, dodavši kako su oni koji čuvaju šume do sada bili diskriminisani.

Radnici Uprave za šumarstvo imali su pravo na posebne uslove rada, ali oni do sada, za razliku od drugih kantona, nikada nisu bili priznati. Stoga je Vlada željela ispraviti tu grešku prema njima i trajno riješiti pitanje naknade za posebne uslove rada – rekao je Lendo.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!