Šta sadrži predloženi sporazum Vlade i predstavnika sindikata policije?
photo: FENA
BiH

Šta sadrži predloženi sporazum Vlade i predstavnika sindikata policije?

Na sastanku između predstavnika Vlade Federacije BiH i predstavnika Unije samostalnog sindikata policije Federacije BiH koji je održan u petak u Sarajevu, trebao je biti potpisan usuglašeni tekst dogovora vezano za status policijskih službenika u novom prijedlogu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH.

Međutim, dvojica od šest prisutnih sindikalnih predstavnika su na samom sastanku odustali od potpisivanja dokumenta koji, između ostalog, predviđa da se u Prijedlogu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju definira pojam policijskog službenika.

Usuglašeni dokument je također predviđao da Vlada Federacije utvrdi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o policijskim službenicima FBiH, u tekstu kako je dogovoreno na tom sastanku, a kojim bi se definirao način izračuna penzija policijskih službenika i isti uputio u parlamentarnu proceduru po skraćenom ili hitnom postupku.

Jedna od važnih odredbi kojom se izašlo u susret policijskim službenicima je da se lični koeficijent  za ostvarivanje prava na penziju utvrđuje na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika, a koje su za policijskog službenika najpovoljnije.

U trećoj tački sporazuma se navodi da će Vlada Federacije BiH i Unija samostalnog sindikata policije FBiH zajednički zatražiti od oba doma Parlamenta Federacije BiH da Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine usvoje kao set zakona.

Procjenu predloženih penzija policijskih službenika po novim propisima pogledajte ispod ovog teksta:

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!