Skupština SBK/KSB: Zakonom o demobilisanim borcima ne opterećivati kantone
photo: Agencija DAN (arhiv)
Aktuelno

Skupština SBK/KSB: Zakonom o demobilisanim borcima ne opterećivati kantone

Skupština Srednjobosanskog kantona usvojila je zaključak, koji je ranije donijela i kantonalna Vlada, kojim podržava donošenje federalnog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, ali uz upozorenje da on ne smije opterećivati niže razine vlasti, bez osiguravanja potrebnih sredstava. 

Nakon izjašnjavanja Skupštine o nacrtu federalnog zakona, premijer SBK/KSB Tahir Lendo rekao je kako se tekstom ovog zakona daju obaveze svim nivoima vlasti, ali se ne predviđaju sredstva za njihovo finansiranje.

Vlada SBK/KSB je ranije razmatrala ovaj tekst i usvojila zaključak da nijedan nivo vlasti ne može opterećivati niže nivoe vlasti, bez osiguravanja sredstava za dopunske aktivnosti koje predviđa ovaj zakon. Naveli smo da imamo svoj zakon o posebnim pravima boraca i da se mora voditi računa da za svako novo pravo postoji i izvor finansiranja – rekao je Lendo.

Zastupnica u Skupštini SBK/KSB i predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Lidija Bradara, izjavila je novinarima da je Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica nastao kao odgovor na opravdane zahtjeve boraca koji su tražili objavu boračkog registra, borački dodatak, te ukidanje finansiranja boračkih udruga, ali je naglasila da neke obaveze koje on predviđa opterećuju kantone i općine.

Moja obaveza, kao nekoga ko vodi Dom naroda Parlamenta FBiH, bila je da danas upozorim zastupnike što bi to moglo značiti za naš kanton. Jer ukoliko ćete nekoga oslobađati određenih obaveza, netko mora namiriti ta sredstva općinama i kantonima – istakla je Bradara, dodavši da se tekst ovog zakona koristi i u predizborne svrhe.

Bradara je tokom rasprave istakla kako je nacrtom spomenutog federalnog zakona, između ostalog, predviđeno da osobama na koje se on odnosi bude omogućen besplatan priključak za vodu, električnu energiju i plin, te dodatna tri dana godišnjeg odmora.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!