Sindikat obrazovanja SBK/KSB traži zbrinjavanje tehnološkog viška u školama
photo: FENA
Aktuelno

Sindikat obrazovanja SBK/KSB traži zbrinjavanje tehnološkog viška u školama

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine, Kantonalni odbor Srednjobosanskog kantona pozvao je Vladu SBK/KSB da uloži maksimum i ispuni obavezu zbrinjavanja tehnološkog viška u školama na području tog kantona.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Admir Terzić naglasio je na današnjoj pres konferenciji u Sarajevu da se radi o spašavanju oko 200 radnih mjesta u SBK/KSB.

Radi se o 73 osobe koje su dijelom ili u potpunosti tehnološki višak, te oko 150 ljudi koji rade na određeno i vjerojatno neće dobiti svoje radno mjesto početkom naredne školske godine – ističe on.

Predsjednik Kantonalnog odbora SBK/KSB Abdulah Serezlija upozorio je da je zakonska obaveza Vlade ovog kantona, kao poslodavca, da sačini program mjera zbrinjavanja tehnološkog viška koji dosad, kaže, nije urađen.

Mi smo napravili prijedlog mjera za ublažavanje tehnološkog viška i uputili ga Vladi. Uputili smo i zahtjev inspekciji rada da Vladu (kao poslodavca) obaveže da to uradi. Očekujemo da se to i dogodi – naglasio je.

Podsjeća da je zaključkom vanredne sjednice KO Sindikata SBK/KSB odlučeno da, nakon donošenja programa zbrinjavanja tehnološkog viška, mogu potpisati i kolektivni ugovor. Pojasnio je da su pregovori u vezi kolektivnog ugovora bili dogotrajni, a da je ‘neposredno pred potpisivanje izbačen dio teksta koji se odnosi na zbrinjavanje tehnološkog viška’.

Dopredsjednica Kantonalnog odbora SBK/KSB Aida Terzić kaže da “kolektivni ugovor nismo niti ćemo potpisati sve dok ne bude donesen program mjera zbrinjavanja ljudi, tehnološkog viška“.

Kako navode iz Sindikata, situaciju u obrazovanju SBK/KSB značajno je otežala “nepromišljena reforma obrazovanja u osnovnim školama, kao i negativan prirodni priraštaj i intenzivne emigracije domicilnog stanovništva”.

Po podacima Sindikata ukupno 73 radnika je potpuni ili djelomični tehnološki višak, a u školskoj 2017/18. 46 posto nastavnika je bilo na određeno vrijeme do 30. juna i skoro svi ostaju bez nastavnih normi. Danas su podsjetili da škole u SBK/KSB rade po dva nastavna plana i programa (hrvatskom i bosanskom), te da “kako postoje i ‘dvije škole pod jednim krovom’ tako postoje i dva sindikata obrazovanja”.

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!