Arhiva

Potpredsjednica FBiH razgovarala sa delegacijom Obrtničke komore FBiH

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović primila je danas delegaciju Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine na čelu s njenim predsjednikom Mensurom Bektićem. U sastavu delegacije bili su i obrtnici Ahmet Alić iz Zeničko-dobojskog i Sefir Gasal iz Srednjobosanskog kantona.

Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine je najmlađa komora, osnovana prije 7 godina i već okuplja više od 50.000 registrovanih obrtnika, društveno osviještenih i disciplinovanih poreznih obveznika, koji pravovremeno izmiruju svoje obaveze prema državi.

Naglašeni su određeni problemi koji proizilaze iz sistemske neuređenosti i nedorečenosti zakona i zakonskih rješenja sa kojima su obrtnici svakodnevno konfrontirani i koji umnogome otežavaju i, u određenim slučajevima, skoro onemogućavaju vršenje njihove djelatnosti. To se prije svega odnosi na uživanje zdravstvene zaštite i pripadajućih prava kao i krajnje obeshrabrujuću nemogućnost uvoza repromaterijala, mašina i sl. i izvoza obrtničkih proizvoda.

Predstavnici Obrtničke komore su naglasili da je neophodno uspostaviti aktivniju i svrsishodniju koordinaciju prilikom donošenja novih, odnosno izmjena i dopuna postojećih zakonskih rješenja, koja direktno i indirektno regulišu određene segmente obrtničke djelatnosti. „U protivnom ćemo imati nastavak prakse koja će rezultirati onemogućavanjem vršenja, jačanja i širenja ove djelatnosti te marginalizacijom ovog velikog potencijala društveno-ekonomskog napretka i razvoja Federacije i Bosne i Hercegovine“, podvukao je predsjednik Bektić.

Potpredsjednica Mahmutbegović je podržala rad i aktivnosti Obrtničke komore Federacije BiH, naglasivši da obrtnici predstavljaju komponentu istinskog rasta i razvoja jednog društva, a naročito u slučaju naše države, gdje postoji izražena tradicija očuvanja starih zanata i drugih obrtničkih djelatnosti. „Država i odgovorna politika moraju biti uz djelatnosti koje kontinuirano rade na jačanju i promociji Bosne i Hercegovine i svih naših raznolikosti i specifičnosti, a obrtnička djelatnost je zasigurno jedna od njih“, naglasila je potpredsjednica Mahmutbegović.

Kabinet potpredsjednice Federacije BiH

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!