Obuka građana za zaštitu od MES-a i NUS-a
photo: Općina Travnik
Aktuelno

Obuka građana za zaštitu od MES-a i NUS-a

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je na svom 60. zasjedanju u decembru 2005. godine donijela Rezoluciju o pomoći u protuminskom djelovanju, kojom se 4. april proglašava Međunarodnim danom svjesnosti o opasnosti od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.

Upozoravanje na mine je jedna od komponenti protivminskog djelovanja sa osnovnim ciljem da se kroz edukaciju i informisanje putem medija postigne cilj podizanja svijesti od opasnosti od mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

Mine su vješto skrivene i ne mogu se vidjeti. Zakopane su u zemlji. Uslijed eksplozije nanose teške tjelesne povrede. Često dovode do smrti. Mine ne dirajte jer mogu eksplodirati na svaki dodir.
U slučaju posjedovanja ili pronalaska neeksplodiranih ubojinih sredstava ili ugledamo li minu ili zaostalo eksplozivno sredstvo iz rata, mole se građani da odmah obavijeste Općinski operativni centar civilne zaštite na broj telefona 030/5718-135 ili da prijave Policijskoj stanici Travnik na broj telefona 122 ili Kantonalnom operativnom centaru CZ na 121, radi daljneg postupanja.

Također, građanima se preporučuje da, u slučaju pronalaska ili uočavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava, da ista ne diraju, da mjesto na kojem se ono nalazi po mogućnosti obilježe nekim vidljivim znakom i osiguraju dok ne dođu ovlaštena lica.

Općina Travnik

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!