Arhiva

Obilježene 23 godine od Savjetovanja regionalnih komandanata Patriotske lige Republike Bosne i Hercegovine (foto)

U Travniku je 7. februara 2015. godine održana svečana akademija u sklopu obilježavanja Dvadesettreće godišnjice Savjetovanja regionalnih komandanata Patriotske lige Republike Bosne i Hercegovine. Prije toga upriličena je posjeta Centralnom šehidskom mezarju gdje su delegacije položile cvijeće na spomen obilježje.

Savjetovanje regionalnih komandanata Patriotske lige Republike Bosne i Hercegovine je jezgro softvera koji je razrađivao sistem odbrane naroda, narodnosti i građana Republike Bosne i Hercegovine od nadolazeće agresije.

-Prije 23 godine u selu Mehurići održano je Prvo savjetovanje regionalnih komandanata Patriotske lige Republike Bosne i Hercegovine. Te davne 1992. godine susretom komandanata postavljeni su zadaci i ciljevi za odbranu Bosne i Hercegovine. To su bila vremena velikih teških odluka, vremena hrabrih poduhvata i događaja, a ovaj događaj je nesumnjivo najznačajniji u stvaranju slobodne Bosne i Hercegovine. Formiranjem Patriotske lige stvorile su se bolje organizovane oružane snage, čije je jedinstvo pružalo presudan otpor protiv agresora u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, rekao je u ime domaćina Tahir Lendo, premijer SBK.

Zadaci definisani u Direktivama za odbranu suvereniteta BiH

-Savjetovanje čiju 23-cu godišnjicu obilježavamo, gledano sa ove vremenske distance je historijsko savjetovanje iz više razloga i zauzima posebno mjesto u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine. Na kraju savjetovanja dati su svakom komandantu Regionalnog štaba „Patriotske lige“ BiH konkretni zadaci sa rokovima izvršenja. Sve je dokumentovano u Direktivama za odbranu suvereniteta Bosne i Hercegovine, rekao je general Džemal Merdan, jedan od učesnika Savjetovanja regionalnih komandanata Patriotske lige R BiH u Mehurićima.

– U takvim uvjetima Patriotska liga zajedno sa policijom dali su ogroman doprinos u odbrani države. Na žalost danas to nije valorizovano. Članovi Patriotske lige su prvoborci oslobodilačkog rata, prvi su se suprotstavili oružanoj sili koja se u određenom vremenu pripremala da nas jednostavno uništi. Hvala Bogu mi smo uspjeli i odbranili se, rekao je Avdo Hebib, višegodišnji predsjednik PL BiH i prepoznatljiv u uključivanje i ulogu policije u odbrani BiH.

SDA je osnovala Patriotsku ligu BiH

-Stvaranjem Patriotske lige BiH i formiranjem njenih općinskih i regionalnih štabova udareni su temelji stvaranju Armije Republike Bosne i Hercegovine koja je kao jedina legalna i legitimna oružana sila tokom agresije na međunarodno priznatu RBiH bila u funkciji odbrane svih bosanskohercegovačkih naroda i građana. Bez namjere da umanjujem bilo čiji doprinos u našoj pravednoj odbrambeno-oslobodilačkoj borbi, ipak moram naglasiti historijsku ulogu SDA tokom formiranja PL-e koja je prva stala u odbranu domovine uprkos izrazito složenim i teškim unutrašnjim i međunarodnim prilikama za Bosnu i Hercegovinu koju je de facto JNA potpuno okupirala, prethodno oduzevši legalno nabavljeno oružje TO BiH.

Moram podsjetiti da članovi PL-e niti u jednom momentu, čak ni podsvjesno, nisu imali nikakve dvojbe kada je trebalo organizirati otpor u krajnje nepovoljnim okolnostima, u vremenu kada smo i mi i članovi naših porodica bili u pravom smislu riječi životno ugroženi jer su KOS i JNA jako dobro znali za djelovanje naše organizacije i svrhu zbog koje je osnovana. Krajnje je nehumano i nemoralno da se ignorišu zahtjevi PLe- koja je hrabro, odlučno i bespogovorno stala na branik domovine u odsudnim momentima.
U ovom dugotrajnom i politički složenom procesu država ne može i ne smije zanemariti one koji su svojim životima odbranili čast, slobodu i dostojanstvo domovine i svakog čovjeka u najtežim trenucima. Stoga ističem da isključivo razvijanjem i njegovanjem osjećaja patriotizma mladih naraštaja prema našoj državi Bosni i Hercegovini možemo osigurati političku stabilnost kao osnovni preduslov socioekonomskog razvoja i progresa. Patriotska liga će u svakom trenutku odlučno stati u odbranu naših branitelja, organizatora i pokretača otpora agresiji na BiH i zaštitu građana naše države, rekao je na kraju Salih Kulenović, predsjednik PL BiH.

Događaj u Mehurićima obilježiti na pravi način

-Iskazujemo potrebu i poziv živim učesnicima Prvog Savjetovanja regionalnih komandanata Patriotske lige Republike Bosne i Hercegovine, da pruže doprinos da se ovom događaju, u okviru Saveza Patriotske lige Bosne i Hercegovine posveti veća pažnja, da uz pomoć nadležnih organa i institucija države, radimo na prikupljanju građe i izdavanju odgovarajuće knjige, kao i na drugi prikladan način obilježimo ovaj historijski događaj, rekao je u ime organizatora Kemal Balihodžić, predsjednik SUB Patriotske lige općina SBK.

Bug.ba

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!