Najveća porcija ćevapa u četvrtak u Travniku!
Najveća porcija ćevapa u četvrtak u Travniku! - photo: Organizacioni odbor manifestacije "Dan općine Travnik"
Aktuelno

Najveća porcija ćevapa u četvrtak u Travniku!

Bosna i Hercegovina, prepoznatljiva je u svijetu po mnogočemu, ali kada spomenemo tradicinalna jela, rijetki su oni koji odmah ne pomisle na ćevape.

Svoje goste prvo odvedemo na jednu dobru porciju ćevapa, pa tek onda u razgledanje kulturno-historijskih vrijednosti i prirodne baštine, naših nacionalnih spomenika, međutim jedno od najvažnijih tradicionalnih jela još nikada nismo službeno zaštitili.

Za razliku od BiH, to su uradili Hrvatska i Slovenija, te zasebno brendirali bosanske ćevape i uvrstili ih u gastronomsku ponudu. Naši ćevapi često osvajaju visoke pozicije na svjetskim top listama najboljih jela, a već nekoliko puta su nominovani na listi najboljih jela internetske stranice „TasteAtlas-World food atlas“ koja rangira najbolje svjetske delicije.

S ciljem ukazivanja na važnost zaštite našeg nacionalnog gastronomskog blaga, travnička ćevabdžinica „Hari“ će u okviru manifestacije “Dan općine Travnik”, u četvrtak, 21.03. 2019. godine s početkom u 13: 30 sati prezentirati najveću i najautentičniju porciju ćevapa u BiH, koju će besplatno pokloniti na degustaciju svojim sugrađanima, ali i svima onima koji taj dan požele „okusiti“ pravi Travnik.

Prednosti zaštite autohtonih proizvoda su brojne, te su značajno marketinško sredstvo, obzirom da geografske oznake donose vrijednost proizvodu koji tako postaje konkurentniji na tržištu. Stoga je krajnje vrijeme da neke od autohtonih bh. proizvoda i specijaliteta poput ćevapa brendiramo, kako ih ne bi zbog neposjedovanja zaštitne oznake, zaštitio neko drugi“, naglasila je Aldijana Dizdar marketing menadžerica ove ćevabdžinice.

Na okruglom stolu, koji će se održati istoga dana u Travniku, na temu „Brendiranje travničkog ćevapa u okviru brendiranja tradicionalne kuhinje BiH“ svoja mišljenja će izlagati predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić, prof. dr. Enes Kujundžić, predsjednik Turističke zajednice SBK/KSB Kemal Balihodžić, te Amra Čampara-Lolić, predsjednica BZK „Preporod“ Travnik, nakon čega će uslijediti iznošenje zaključka sastanka.

Travnički ćevapi su posebni, izdvajaju se od svih drugih, te iako se svrstavaju pod isti naziv, uočljive su regionalne razlike u recepturi, ali i obliku i izgledu ćevapa u BiH. Travnički ćevap, pored svojstvenog mirisa i ukusa, također čini posebnim i prepozatljiva “pitica”, koju na jedinstven način spravljaju travnički pekari“, istaknula je Dizdar.

Organizacioni odbor manifestacije / Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!