Arhiva

Kurt Kopruner

Prvoga jula u Regensburgu u Njemačkoj, nakon kratke i teške bolesti, preminuo je Kurt Kopruner, čovjek koji posljednjih pet godina bio u upravnoj strukturi firmi GS Tvornica mašina Travnik i GS Print Travnik.Na posljednji ispraćaj ovom velikom čovjeku iz Travnika u njegov rodni Bregenc u Austriji 7. jula samoinicjativno i organizovano putovali su radnici iz dvije firme, ali i prijatelji iz Travnika koje ovaj čovjek stekao, a mnogo ih je.

Posljednji ispraćaj obavljen je 8. jula u Bregencu u Austriji.- Radnici su se samoinicjativno organizovali da bi otišli na posljednji ispraćaj čovjeku koji je ostavio dubok trag ovdje tokom višegodišnjeg boravka u Travniku i BiH. Bio je posebno osjetljiv na socijalne kategorije koje su mu uvijek bile na prvom mjestu. Svojevremeno je ostavio mjesto zastupnika u Evropskom parlamentu i došao u Travnik. – kazao je za Dnevni Avaz Senad Beganović, tehnički direktor GS Tvornice mašina Travnik.

I tokom bolesti i boravka u bolnici u Regensburgu radnici su se organizovali kako bi posjetili čovjeka koji je uspješno vodio firme tokom nekoliko godina. Treba naglasiti da je upravo GS Tvornica mašina i hidraulike Travnik, na čijem čelu je bio pokojni Kopruner, jedan od vrlo rijetkih primjera uspješne privatizacije i uspješnog stranog ulaganja u Srednjobosanskom kantonu. Ova tvornica danas zapošljava 100 radnika. Nešto kasnije pokrenuta je i posrnula travnička štamparija koja danas posluje pod imenom GS Print i zapošljava tridesetak radnika. Posljednjih pet godina Kopruner je neprekidno živio i radio u Travniku, a bio je i član više Udruženja građana u Travniku pa su put Bregenca u Austriji, na posljednji ispraćaj, pored radnika, putovali i njegovi prijatelji iz Travnika.

(K. Kavazović – Dnevni Avaz)

O tome, kako se pokojni Kurt zaljubio u Travnik i njegove ljude, te kako je pored već organizovane proslave rođendana i preko 200 zvanica u luksuznom austrijskom hotelu, odlučio ih sve skupa iz Austrije dovesti u Travnik i na Vlašić, te ovdje proslaviti svoj rođendan, opširnije nekom drugom prilikom.

Činjenica je da su Travnik i Travničani u njemu imali iskrenog prijatelja, a Travnički.info mu ovim skromnim prilogom odaje počast.

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!