dStore
Arhiva

Izetbegović: Optimist sam kada je u pitanju prilagodba SSP-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je nakon sastanak predsjednika stranaka koje čine parlamentarnu većinu na razini BiH, održanog danas popodne u Sarajevu, kazao novinarima da ništa definitivno nije riješeno, “ali je bilo raspravljano o svemu  što je otvoreno”.

Po njegovim riječima, postoji zahtjev srpskih predstavnika u koaliciji na nivou države da se stvar sa popisom dalje razmatra, da se dalje donose neke nove odluke koje bi relativizirale ovo što je urađeno od  direktora Agencije za statistiku BiH.

– Mi mislimo da to nije put. Ako je čovjek nešto pogriješio, postoje zakoni, postoje sudovi, pa neka sudovi procijene da li je poštovao zakon. Mislim da je u potpunosti poštovao zakon i preporuke i EUROSTAT-a – kazao je Izetbegović.

Kad je u pitanju prilagodba SSP-a, on kaže kako misli da su tu na putu da neke stvari riješe.

– Mislim da imamo dosta dobru ponudu pregovarača sa evropske strane. Tu sam optimist. Kad je u pitanju ispunjavanje onoga što se od nas traži od strane NATO-a, uknjižba perspektivnih lokacija ne ide dobro u RS-u, ne ide ustvari nikako – ocijenio je predsjedavajući bh. Predsjedništva, te dodao da mogu uraditi, možda, pregled odbrane, „gdje su također jaki zahtjevi od  Mladena Ivanića“.

Izrazio je nadu da će ipak uspjeti naći neko „srednje rješenje“ do kraja maja.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o akcizama, a Izetbegović kaže da su i tu na tragu da konačno riješe akcize na alkohol, akcize na goriva.

Ocjenjujući dosta dobrim ovaj sastanak, kazao je da nije sve riješeno, ali je mnogo toga pokrenuto i nagovještavaju se rješenja.

Govoreći o izborima za grad Mostar, te zamoljen da prokomentira izjavu člana Predsjedništva Dragana Čovića da bi morali do kraja idućeg tjedna imati rješenje za izbore u Mostaru, Izetbegović je odgovorio da je Čović, po njemu, „prevelik optimist, prečesto“.

– Ja bi volio da je to tako, ali nisam uvjeren. Mislim da su u ovom času vrlo daleko pozicije. Bili smo se jako približili i onda smo se vratili u neke pozicije prije godinu- dvije dana. Ja lično nisam optimist, a sve ćemo učiniti da se ti stavovi, prije svega na nivou predstavnika u Mostaru, riješe. Ako su oni u stanju da približe stavove, mi ćemo ih sigurno pratiti na nivou centrala. Ali ja nisam optimist poput gospodina Čovića – naveo je Izetbegović.

On je kazao da je intenzivno razgovarao danas i jučer sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, a jutros su razgovarali i  sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

– Dogovorili smo se da iduće sedmice sjednu predstavnici HDZ-a, SBB-a i SDA iz Federalne vlade potpomognuti predsjednicima stranaka i da riješimo neke stvari kada su u pitanju imenovanja i kada je u pitanju ubrzana izgradnja infrastrukture. I tu smo u jednom zastoju – ocjenio je Izetbegović.

Mislim, dodao je on, da će biti nekih značajnijih pomaka iduće sedmice.

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!