Arhiva

FOTO: Uspješno završena suradnja SEC Travnik i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa SBK/KSB

Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno-edukativni centar“ podružnica Travnik u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i športa SBK/KSB organizirala je neformalne obuke „Osnove asistencije djeci s poteškoćama u razvoju osnovnoškolskog uzrasta” za volontere Ministarstva obrazovanja znanosti, kulture i športa SBK/KSB i „Osnove inkluzivne nastave“ za nastavnike razredne nastave osnovnih škola SBK/KSB.

Tijekom tri modula obuka polaznici su od trenera Svjetlane Ljevar Lučić, defektologa i Jelene Marić, psihologa, imali priliku saznati teorijske osnove o asistenciji u nastavi, uloge asistenta u nastavi, prava učenika na asistenciju po UN Konvenciji o pravima djeteta, na koji način primijeniti metode sagorijevanja u radu, kao i teorijske osnove o inkluzivnoj nastavi, koordinaciji inkluzivne nastave po zakonskim regulativama nadležnog ministarstva. Učenjem i svladavanjem novih vještina polaznici će svoje zadatke izvršavati profesionalno s ciljem omogućavanja ostvarivanja punih potencijala učenika s poteškoćama u razvoju.

Nakon završene obuke 09.01.2016. i 10.012016. godine, 92 polaznika iz Gornjeg Vakufa – Uskoplje, Donjeg Vakufa, Bugojna, Kiseljaka, Fojnice, Busovače, Viteza, Novog Travnika, Travnika i Jajca dobili su SEC certifikate o uspješno završenoj obuci i medalje koje su izrađene u radionici osoba s invaliditetom „Rad-Dar“.

Na svečanoj dodjeli sudjelovali su predstavnici Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa SBK/KSB na čelu s ministricom, Katicom Čerkez, koja je tom prigodom naglasila važnost i potrebu ovakvih projekata u cilju poboljšanja obrazovnog sektora.

Polaznicima se obratio i voditelj projekta ispred Caritasa BiH, u sklopu kojeg je istoimena Ustanova za obrazovanje odraslih i osnovana, Zlatko Malić, koji je istaknuo važnost ovakvih obuka kao motivaciju svima za ulaganje u profesionalni i osobni razvoj: „Vjerujem da će vam znanja i vještine koje ste stekli tijekom obuka koristiti u radu, ali se nadam da su ove obuke za vas dodatna motivacija kako biste nastavili ulagati u sebe, u svoj profesionalni i osobni razvoj“.

Projekt obrazovanja odraslih za socijalna zanimanja u sklopu kojeg je osnovana ustanova Socijalno – edukativni centar, zajednički provode Caritas Austrije i Caritas BK BiH uz financijsku podršku Austrijske razvojne suradnje i Vlade Gornje Austrije.

Tekst/Fotografije: SEC Travnik

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!