FOTO: U Travniku obilježena 75. godišnjica ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a
Aktuelno

FOTO: U Travniku obilježena 75. godišnjica ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a

Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata 1941-1945 Općine Travnik nizom aktivnosti obilježit će 75. godišnjicu od I. zasjedanja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine i II. zasjedanja AVNOJ-a 29. novembra 1943. godine u Jajcu kada su utemeljene granice Bosne i Hercegovine i kada je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata na čijim postulatima treba da živi i opstaje današnja Bosna i Hercegovina.

Protokolom obilježavanja 75. godišnjice ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a danas je krugu Trvđave Stari Grad otkrivena Spomen ploča streljanim Travničanima Esadu Talamu, Savi Kostiću i Milku Žolji koji su odlukom prijekog suda Nezavisne države Hrvatske streljani zbog pjevanja revolucionarnih pjesama.

U svome obraćanju kustos muzeja Rodna kuća “Ive Andrića”, Enes Škrgo, je rekao: „Kakva je to vlast bila koja se bojala mladosti koja je pjevala?”

Zbog toga otkrivanje ove spomen ploče neka bude trajno sjećanje na sve patriote koji svoje živote dali za Državu Bosnu i Hercegovinu. Prisutnima se obratila i profesorica historije Azijada rođ. Talam Jareb i prenjela sjećanje svoga rahmetli oca Ismeta Talama učesnika NOR-a koji je sačuvao od zaborava tragičnu smrt mladih i nevinih Travničana.

U ime Udruženja prisutnima se obratio predsjednik Fuad Lolić i zahvalio se svima prisutnima na dolasku čime nedozvoljavamo da u zaborav odu važne historijske činjenice sa kojima se Travničani ponose jer uvijek su bili na slavnoj strani historije. Fuad Lolić prisutne je obavijestio da je i u Zulićima obnovljena Spomen ploča na sjećanje na zborno mjesto prvoboraca Travnika odakle su 1941. godine krenuli na dizanje ustanka kao i ploča u ulici Varoš koja evocira sjećanje da je na tom mjestu, u bosanskoj kafani vlasnice Anđelke Kozić, održan tajni sastanak članova Mjesnog komiteta KPH i simaptizera Komunističke partije, a 16. marta 1942. godine održana je sastanak Mjesnog komiteta komunističke partije Jugoslavije Travnik na kome je donesena odluka da se formira Travnički partizanski odred.

Na kraju svoga obraćanja Fuad Lolić pozvao je prisutne da sutra u krugu Apsolute Group d.o.o. Travnik ( bivši TRZ Travnik ) prisustvuju otkrivanju obnovljenog Spomenika palim oslobodiocima Travnika 22. oktobra 1944. godine.

Obnovljenu Spomen ploču u Starom gradu otkrili su predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Općine Travnik Fuad Lolić, član porodice Talam, Azijada rođ. Talam Jareb i kustos muzeja Rodne kuće “ Ive Andrića “ Enes Škrgo.

Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata 1941-1945 Općine Travnik

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!