Arhiva

FOTO: Ministrica obrazovanja i nauke dr. Elvira Dilberović posjetila Muftiluk travnički i Elči Ibrahim-pašinu medresu

U utorak, 5. januara 2016. godine, ministrica obrazovanja i nauke Vlade FBiH upriličila je zvaničnu posjetu Srednjobosanskom kantonu, općini Travnik, Muftijstvu travničkom i SDA SBK.

U okviru posjete Muftiluku travničkom muftija dr. Ahmed-ef. Adilović je upoznao ministricu sa organizacijskom i kadrovskom strukturom unutar Muftijstva sa akcentom na imamsku misiju i status vjeronauka i predavača u srednjim školama.

Pored Ministrice u posjeti je bio i premijer SBK, g-din Tahir Lendo. S druge strane, pored domaćina muftije travničkog, dr. Ahmed-ef. Adilovića tokom posjete bili su prisutni direktor Elči Ibrahim-pašine medrese-mr. Dževdet Šošić, glavni imam MIZ Travnik-mr. Salih-ef. Indžić i predsjednik MIZ Travnik-mr. Nermin Šušić.

Nakon iskazane dobrodošlice muftija Adilović se zahvalio mistrici Dilberović na posjeti, a delegacija se zaputila prema Elči Ibrahim-pašinoj medresi, u kojoj je domaćin bio direktor mr. Dževdet Šošić sa saradnicima, pomoćnikom direktora za internat mr. Safetom Durgutijem, pomoćnikom direktora za nastavu mr. Kemalom Avdagićem i koordinatoricom za vannastavu prof. Lejlom Bešo-Haskić.

Direktor Šošić je upoznao ministricu Dilberović sa radom Medrese kao i sa tehničkim uvjetima rada u kojima djeca stječu obrazovanje. Ministrica je iskazala zadovoljstvo što je u okviru posjete Travniku imala priliku da posjeti odgojno-obrazovnu instituciju od takvog značaja za naš kanton pa i šire i izrazila svoju spremnost da u skladu sa svojim ovlastima pruži određenu pomoć.

Elvira Dilberović je rođena 24. oktobra 1973. godine u Mostaru. Završila je Gimnaziju u Mostaru. Diplomirala je 2002. godine na Fakultetu humanističkih nauka na Odsjeku za bosanski jezik i književnost Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Postdiplomske studije je završila 2007. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Kolegij za lingvistiku, te na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru, Kolegij za lingvistiku.
Odbranila je doktorsku disertaciju pod naslovom “Jezičko-stilske osobitosti političkog diskursa (na primjeru printanih medija u BiH 1992-1995)”.

Od 2002. do 2004. godine radila kao profesorica bosanskog jezika i književnosti u Gimnaziji Mostar. Profesorica je na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, te vanjski saradnik na Univerzitetu u Zenici. Ovlaštena je profesorica bosanskoga jezika za diplomatski nivo.

Članica je Upravnog odbora Vijeća bošnjačkih intelektualaca (VKBI) u Mostaru.

Kao autorica i lektorica učestvovala je u više izdavačkih projekata iz područja religije, kulture, historije i sociologije. Recenzirala je više udžbenika i naučnih knjiga, te promovirala više naučnih i književnih djela.

Aktivno se služi švedskim i engleskim jezikom.

Elči Ibrahim-pašina medresa Travnik

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!