Aktuelno

FOTO: Mektebskom akademijom obilježeno rođenje Muhameda a.s. u Malezija džamiji u Turbetu

Danas je u “Malezija” džamiji poslije podne-namaza, u okviru manifestacije “Dani Resulullaha a.s.”, svečanom akademijom obilježeno rođenje Muhameda a.s. Program su izveli polaznici mekteba, koji su učenjem Kurana, ilahija, recitacija, i interesantnim igrokazom oduševili veliki broj džematlija džemata Turbe ali i okolnih džemata.

Prisutnima se obratio glavni imam MIZ Travnik, mr. Salih ef. Indžić a prigodno predavanje je održao muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović. Muftija je čestitao imamu i džematlijama na kvalitetnom program, te istakao važnost učenja Poslanikovih poruka i donošenja salavata na njega.

Na kraju programa su dodjeljene nagrade najuspješnijim polaznicima mekteba na takmičenju u redovnom klanjanju namaza. Naime, mjesec novembar je u džematu Turbe proglašen mjesecom namaza, te su se polaznici mekteba “Malezija” džamije takmičili ko će više namaza klanjati. Za svaki namaz učenici su pisali bodove, a najviše bodova su imali oni koji su namaze obavljali u džamiji.

Prvo mjesto je osvojila Zerina Čurić, drugo Sara Nešust, a treće Karahodžić Bakir. Novčanim nagradama su nagrađena 33 učenika, a ističemo da je veliki broj polaznika mekteba klanjao sve namaze i uredno ih evidentirao.

“Ovo takmičenje koje sam pomalo stidljivo najavio polučilo je izuzetne rezultate. Popravilo je posjetu džematlija na svim namazima, značajno podiglo svijest i stepen odgovornosti prema namazu kod djece ali i kod svih članova njihovih porodica. Na ovakvim i sličnim projektima ćemo, ako Bog da, temeljiti rad u džematu”- istakao je imam “Malezija” džamije mr. Ahmet ef. Skopljak.

Također, za učenike 3. i 4. razreda bio je raspisan natječaj za najbolji rad na temu: “Moj poslanik-moj uzor”. Najbolje je ocijenjen rad Mikić Džejlane, koji je pročitan u okviru programa a za koji je učenica dobila novčanu nagradu.

Džematski odbor je prepoznao projekat i pružio podršku, a značajno su doprinijeli i H.O. Dirhem, U.G. Izvor, te nekoliko džematlija “Malezija” džamije.

Na kraju programa za sve polaznike mekteba je pripremljena velika torta u restoranu R.D. Dervić, gdje su ponosni učenici našega mekteba nastavili druženje.

Travnicki.INFO

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!