Aktuelno

EVROPSKI ISTANBUL: Svjetski poznat turistički magazin Culture Trip odabrao najbolje destinacije u Travniku

Svjetski poznat turistički magazin – The Culture Trip – kroz široku bazu svojih pisaca posjećuje destinacije na svim kontinentima i osvrće se na najzanimljivije destinacije u gradovima. Jedan od pisaca ovog magazina, Sam Bedford, posjetio je naš grad i u opširnom tekstu ostavio je svoje impresije o Travniku i njegovoj ponudi.

Na početku teksta naglašava se da je naš grad kroz period od 150 godina bio glavni grad Bosne, a sami veziri su ga nazvali evropskim Istanbulom (s obzirom da prostor Istanbula obuhvata dva kontinenta). Kao prva značajna destinacija naveden je kompletan stari dio grada, gdje je naglašeno da kroz džamije, stare zgrade i druge značajke svoje posjetioce vraća u 18. stoljeće.

Kao obavezne destinacije navedeni su tvrđava Stari grad, Jeni džamija i Sulejmanija džamija. Drugonavedena građevina privukla je posebnu pažnju američkog pisca, s obzirom na unikatnu historiju postojanja. Navedeno je da je Jeni džamija izgrađena 1549. godine u Otomanskom stilu, a kroz svoju 500-godišnju historiju nekoliko puta je rušena i ponovo izgrađena. Samim time, Sam naglašava da je ovo mjesto koje se mora posjetiti ukoliko se želi cijeniti bogata historija našeg grada.

Ostale destinacije koje su privukle posebnu pažnju su: Hadži Ali-begova džamija, Turbeta kod hotela Lipa, Plava voda, Rodna kuća Ive Andrića i plato Galice na Vlašiću.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!