dStore
Djecu s poteškoćama u razvoju iz Travnika potrebno je uključiti u sve sfere društva
Aktuelno

Djecu s poteškoćama u razvoju iz Travnika potrebno je uključiti u sve sfere društva

Uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u sve sfere društva, te olakšavanje života njihovim roditeljima, ciljevi su Udruženja “Sreća za sve”, koje je osnovano u aprilu mjesecu u Travniku.

Ukazujući na to da je djeci neophodno osigurati prava koja im pripadaju, te upozoravajući da su njihove porodice nerijetko zapostavljene, iz Udruženja “Sreća za sve” navode da su im neki od ciljeva dnevni centar, park za djecu s poteškoćama u razvoju i senzorna soba.

Predsjednica Udruženja, Emina Alispahić, izjavila je da je druženje roditelja podržala ćevabžinica “Hari”, ističući kako se nada da će i ostali pojedinci i kolektivi slijediti ovaj primjer društvene odgovornosti, te, na taj način, pružiti doprinos poboljšanju života  obiteljima koje se suočavaju s različitim problemima.

Majke ove djece najhrabrije su žene na svijetu… Žrtvovale su cijeli svoj život i grčevito se bore da njihova djeca budu zdrava i sretna. Ne maštaju ni o čemu drugom i ugušile su sve svoje želje koje imaju majke djece bez poteskoća – izjavila je Alispahić.

Magistrica pedagogije i psihologije Aida Jusić upozorila je da je potrebno djeci i njihovim roditeljima omogućiti vidljivost i jednake mogućnosti u društvu.

Upozorila je da su roditelji, uglavnom, prepušteni sami sebi, te da tragaju za najboljim načinom kako da pomognu svojoj djeci.

Oni nemaju nikakve posebne potrebe, već upravo iste kao i svi njihovi vršnjaci. Žele da jedu, igraju se, imaju prijatelje, vole i budu voljeni… Oni su djeca s poteškoćama u razvoju, a mi trebamo učiniti sve da postanu vidljivi u društvu – rekla je Jusić.

Udruženju “Sreća za sve”, koja, trenutno, ima 23 člana, neophodna je financijska podrška kako bi opstalo, te je upućen apel svima, koji su u mogućnosti, da olakšaju život mališanima i njihovim porodicama.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!