Danas formirana radna tijela i kolegij Skupštine SBK/KSB
Danas formirana radna tijela i kolegij Skupštine SBK/KSB - photo: Skupština SBK/KSB
Aktuelno

Danas formirana radna tijela i kolegij Skupštine SBK/KSB

Osnivanjem radnih tijela te imenovanjem kolegija Skupštine Srednjobosanskog kantona u Travniku je završena konstituirajuća sjednica novog saziva te zakonodavne institucije, koja je otvorena 23. novembra dodjelom certifikata novoizabranim zastupnicima te osnivanjem klubova i potvrđivanjem kandidata za novo rukovodstvo.

Predsjedavajući Skupštine SBK/KSB Josip Kvasina (HDZ BiH) rekao je kako je okončanje konstituirajuće sjednice uslov za održavanje izvanredne sjednice 6. decembra, na kojoj će biti raspravljano o Nacrtu budžeta za sljedeću godinu.

Namjera nam je da do kraja godine usvojimo budžet, kako ne bismo išli s odlukom o privremenom finansiranju. Smatram da poslovnički imamo prostora da usvojimo budžet do kraja godine – rekao je Kvasina.

Na upit novinara jesu li HDZ BiH i SDA postigle dogovor o vladajućoj većini u SBK/KSB, Kvasina je rekao da je to još otvoreno pitanje.

Većina zvanično nije formirana, niti je bilo razgovora, pa je to još otvoreno pitanje… Ne bih prejudicirao da li ovo danas trasira smjer buduće većine, jer će o tome svi biti blagovremeno informisani ukoliko dođemo do faze da HDZ BiH i SDA razgovaraju o uspostavi vlasti – dodao je Kvasina.

Prema rezultatima oktobarskih Općih izbora, od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBK/KSB, SDA ima deset, a isti broj mandata, nakon potpisanog sporazuma o postizbornoj suradnji sa Županijskim odborom HDZ-a 1990, ima i blok stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

Pet mandata osvojio je SDP BiH, po dva DF i SBB, dok će u idućem četverogodišnjem sazivu Skupštine SBK/KSB jednog zastupnika imati Nezavisni blok.

Klub Bošnjaka u Skupštini SBK/KSB broji 18 zastupnika, Klub Hrvata 11, dok Klub Srba ima jednog zastupnika.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!