Akcija podrške oboljelima od raka u Srednjobosanskom kantonu
photo: Lj. Atanasijević Facebook
Dani Općine Travnik 2018

Akcija podrške oboljelima od raka u Srednjobosanskom kantonu

Akcijom prodaje narcisa i vrpci na glavnom gradskom trgu u Travniku, Udruženje građana oboljelih od malignih oboljenja “Otvori oči dan je” ukazalo je u četvrtak na probleme sa kojima se suočavaju oboljeli od karcinoma u Srednjobosanskom kantonu, upozoravajući kako im je potrebno više potpore, kako od društva, tako i od institucija.

Narcis je simbol proljeća, nade i novog života… Ovom akcijom želimo poslati poruku građanima da rano otkrivanje karcinoma daje čovjeku drugu šansu. Kupovinom narcisa građani, takođe, pomažu rad našeg udruženja – izjavila je predsjednica Skupštine Udruženja, Ljubinka Atanasijević.

Predsjednica Udruženja, Kanita Savić, istakla je da se oboljeli iz SBK/KSB suočavaju sa velikim problemima jer su, zbog nepostojanja onkološkog bolničkog odjela, primorani putovati na terapiju u druge gradove te plaćati putne troškove.

Odlazimo na iscrpljujuće terapije o svome trošku, uglavnom autobusom ili se snalazimo kako znamo. Bilo bi dobro da imamo ovdje odjel onkologije, a do tada bar da nam refundiraju troškove prijevoza na terapiju – rekla je Savić.

Članovi Udruženja “Otvori oči dan je” poručili su kako su maligna oboljenja i dalje tabu tema u društvu, te da je nužno probuditi svijest kod građana i početi razgovarati o zloćudnim bolestima koje su sveprisutne.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!